Zielona sałatka z jajkiem i winegretem

Fajna, lekka sałatka, którą podaję z pieczywem czosnkowym na każda okazję.
Niestety moje dzieci jej nie zjedzą…

Ilość: dwie spore porcje

SKŁADNIKI:

  • 3 duże garście szpinaku baby
  • 1 ogórek zielony
  • kawałek kapusty pekińskiej (około 2 garści)
  • mały kawałek pora ok 3 cm (lub mala cebulka)
  • 4 jajka (można dać dowolną ilość)
  • Świeże zioła(mogą być suszone): bazylia, oregano
  • Koperek, pietruszka
  • Sos winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 3/4 łyżki miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, ząbek czosnku, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj jajka na pół twardo.

Etap 2
Przygotuj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku (ja daje do szejkera, możesz dać do małego słoiczka i mocno wstrząsać, aż wymieszają się składniki).

Etap 3
Umyj wszystkie warzywa, szpinaki i poszarpaną pekińską zostaw na sitku niech spokojnie odciekną.

Etap 4
Pokrój drobno por, ogórka w kostkę (ja obieram ze skórki), posiekaj zioła.

Etap 5
Wszystkie składniki oprócz jajek i sosu daj do miski i wymieszaj.

Etap 6
Rozłóż odpowiednią ilość miseczek, talerzy (bądź weź dużą miskę) i rozłóż sałatkę. Na górę ułóż jajka (ja daje w całości i dodatkowo solę, można dać odrobinę majonezu) i polej sosem.

20160306_210342

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *