Fajna, lekka sałatka, którą podaję z pieczywem czosnkowym na każda okazję.
Niestety moje dzieci jej nie zjedzą…
Ilość: dwie spore porcje
SKŁADNIKI:
- 3 duże garście szpinaku baby
- 1 ogórek zielony
- kawałek kapusty pekińskiej (około 2 garści)
- mały kawałek pora ok 3 cm (lub mala cebulka)
- 4 jajka (można dać dowolną ilość)
- Świeże zioła(mogą być suszone): bazylia, oregano
- Koperek, pietruszka
- Sos winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 3/4 łyżki miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, ząbek czosnku, sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj jajka na pół twardo.
Etap 2
Przygotuj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku (ja daje do szejkera, możesz dać do małego słoiczka i mocno wstrząsać, aż wymieszają się składniki).
Etap 3
Umyj wszystkie warzywa, szpinaki i poszarpaną pekińską zostaw na sitku niech spokojnie odciekną.
Etap 4
Pokrój drobno por, ogórka w kostkę (ja obieram ze skórki), posiekaj zioła.
Etap 5
Wszystkie składniki oprócz jajek i sosu daj do miski i wymieszaj.
Etap 6
Rozłóż odpowiednią ilość miseczek, talerzy (bądź weź dużą miskę) i rozłóż sałatkę. Na górę ułóż jajka (ja daje w całości i dodatkowo solę, można dać odrobinę majonezu) i polej sosem.
Smacznego 🙂