Szybkie bułeczki z suszonymi pomidorami

Miał być chlebek pszenny, jednak okazało się, że mam tylko 12 łyżek mąki 🙂 wzięłam wszystko co mam w szafce i tak oto powstały fajne bułeczki i to całkiem zdrowe 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie mąki, płatków, wymieszanie.
  2. Wymieszanie zaczynu.
  3. Pomoc w wyrabianiu ciasta.
  4. Formowanie bułeczek.

SKŁADNIKI:

  • 12 łyżek mąki pszennej (plus ewentualnie do podsypania)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 suszonych pomidorów (odsączone z oliwy na ręczniku papierowym)
  • odrobina oliwy
  • jajko do posmarowania bułeczek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie zaczyn. Do mocno ciepłej wody (nie gorącej, aby drożdże się nie sparzyły) dodaj 1/3 kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby drożdże idealnie się rozpuściły. Przykryj ściereczką i poczekaj około 15 min, aż zaczyn ładnie podrośnie.

Etap 2
Pokrójcie drobno pomidory suszone.
Przygotujcie sobie miskę i wsypcie do niej mąkę pszenną, mąkę gryczaną, płatki owsiane, płatki orkiszowe oraz pomidory. Dokładnie wymieszajcie, dodajcie sól oraz gotowy zaczyn. Wymieszajcie sobie łyżką, a następnie oblejcie sobie troszkę ręce oliwą i zacznijcie wyrabiać ciasto. Ma być jędrne. Ostrożnie z dodawaniem mąki, ciasto może wyjść twarde.

20160504_143719[1]       20160504_144802[1]       20160504_145259

Etap 3
Zacznijcie formować kuleczki. Dajcie na papier do pieczenia, posmarujcie rozbełtanym jajkiem.

20160504_145527          20160504_145535

Etap 4
Włóż do piekarnika na 10 min 40 stopni, następnie pieczemy na 180 stopni około 20 min, aż będą ładnie zrumienione, a patyczek od szaszłyka będzie suchy po wyciągnięciu z bułeczki.

20160504_153850          20160504_170746

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *