Miał być chlebek pszenny, jednak okazało się, że mam tylko 12 łyżek mąki 🙂 wzięłam wszystko co mam w szafce i tak oto powstały fajne bułeczki i to całkiem zdrowe 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie mąki, płatków, wymieszanie.
- Wymieszanie zaczynu.
- Pomoc w wyrabianiu ciasta.
- Formowanie bułeczek.
SKŁADNIKI:
- 12 łyżek mąki pszennej (plus ewentualnie do podsypania)
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych
- 1/3 kostki drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 suszonych pomidorów (odsączone z oliwy na ręczniku papierowym)
- odrobina oliwy
- jajko do posmarowania bułeczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie zaczyn. Do mocno ciepłej wody (nie gorącej, aby drożdże się nie sparzyły) dodaj 1/3 kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby drożdże idealnie się rozpuściły. Przykryj ściereczką i poczekaj około 15 min, aż zaczyn ładnie podrośnie.
Etap 2
Pokrójcie drobno pomidory suszone.
Przygotujcie sobie miskę i wsypcie do niej mąkę pszenną, mąkę gryczaną, płatki owsiane, płatki orkiszowe oraz pomidory. Dokładnie wymieszajcie, dodajcie sól oraz gotowy zaczyn. Wymieszajcie sobie łyżką, a następnie oblejcie sobie troszkę ręce oliwą i zacznijcie wyrabiać ciasto. Ma być jędrne. Ostrożnie z dodawaniem mąki, ciasto może wyjść twarde.
Etap 3
Zacznijcie formować kuleczki. Dajcie na papier do pieczenia, posmarujcie rozbełtanym jajkiem.
Etap 4
Włóż do piekarnika na 10 min 40 stopni, następnie pieczemy na 180 stopni około 20 min, aż będą ładnie zrumienione, a patyczek od szaszłyka będzie suchy po wyciągnięciu z bułeczki.
Smacznego 🙂