Kurcze, jakie to proste i zdrowe. Lekka modyfikacja tradycyjnego syropu z cebuli. Tym razem dodałam cytryny. Jeżeli mamy ochotę dodajmy czosnek, imbir. Lubię robić na wyczucie i akurat z tego co mam. Jak mam mało miodu, uzupełniam brązowym cukrem.
SKLADNIKI : duża porcja
- 800 g cebuli
- 300 g miodu (można dodać brązowy cukier)
- Sok z 3 cytryn (wcześniej dobrze umyte i wyparzone)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy cebulę.
- Kroimy w kostkę lub wrzucamy do robota kuchennego i delikatnie rozdrabniamy, ale niezbyt drobno.
- Do dużej miski dodajemy rozdrobnioną cebulę, miód (lub cukier) i wlewamy cytrynę.
- Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do słoików. Przykrywamy.
- Odstawiamy na noc, nie chowając do lodówki.
- Następnego dnia syrop przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.
W czasie choroby pijemy 2, 3 x dziennie po 1 łyżce.
Smacznego 😋
Klasyk! Od dziecka stosuję ta miksturę – najlepsza.