Syrop z cebuli, miodu i cytryn

Kurcze, jakie to proste i zdrowe. Lekka modyfikacja tradycyjnego syropu z cebuli. Tym razem dodałam cytryny. Jeżeli mamy ochotę dodajmy czosnek, imbir. Lubię robić na wyczucie i akurat z tego co mam. Jak mam mało miodu, uzupełniam brązowym cukrem.

SKLADNIKI : duża porcja

  1. 800 g cebuli
  2. 300 g miodu (można dodać brązowy cukier)
  3. Sok z 3 cytryn (wcześniej dobrze umyte i wyparzone)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obieramy cebulę.
  2. Kroimy w kostkę lub wrzucamy do robota kuchennego i delikatnie rozdrabniamy, ale niezbyt drobno.
  3. Do dużej miski dodajemy rozdrobnioną cebulę, miód (lub cukier) i wlewamy cytrynę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do słoików. Przykrywamy.
  5. Odstawiamy na noc, nie chowając do lodówki.
  6. Następnego dnia syrop przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.

W czasie choroby pijemy 2, 3 x dziennie po 1 łyżce.

Smacznego 😋

One thought on “Syrop z cebuli, miodu i cytryn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *