Słodziutki sernik na czekoladowym spodzie to za mało……dziś dodajemy krówki 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pokrojenie masła.
- Połamanie czekolady.
- Rozbicie jajek.
- Przesianie mąki.
- Rozpakowanie krówek
- Układanie krówek na cieście.
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
- 1/2 kostki masła,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (szklanka 300 ml),
- 1/2 szklanki mąki tortowej (szklanka 300 ml),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 wiaderko sera na sernik, uważajcie na te tańsze, ponieważ zdarza się, że są bardziej mokre.
- 2 szklanki cukru (szklanka 300ml)
- 4 jajka
- można dodać ekstrakt wanilii.
20 sztuk kruchych krówek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto czekoladowe:
Etap 1
W rondelku rozpuść masło i dodaj czekoladę. Po roztopieniu odstaw do wystygnięcia.
Etap 2
W większej misce ubij całe jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec wlej czekoladę. Odstaw.
Masa serowa:
Etap 1
W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem.
Etap 2
Do ubitych jajek dodajcie powoli ser i ponownie miksujcie.
Etap 3
Przygotujcie sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Etap 4
Na blachę wylewamy ciasto czekoladowe, następnie łyżką nakładamy masę serową, a na wierzch układamy krówki. Można dać w całości lub pokruszyć na małe kawałeczki.
Etap 5
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (termoobieg) , następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku, aż wystygnie. Ciasto jemy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂