Dziś roladki z kurczaka faszerowane szynką, serem, suszonymi pomidorami i masłem.
Wiecie co lubię najbardziej w tym daniu? To, że z roladek wypływa ser, a dzięki temu sos robi się delikatnie serowy.
Ilość: ok 6 roladek.
SKŁADNIKI:
- pół kg piersi z kurczaka
- ok 5-7 plasterków szynki lub boczku
- ok 5-7 plasterków żółtego sera (ja lubię mocno wyrazisty)
- 2 łyżki krojonych pomidorów suszonych
- łyżka masła
- przyprawa do kurczaka (złocista skórka), sól
- tłuszcz do smażenia np. masło klarowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- piersi z kurczaka przekrój na pół
- rozklep tłuczkiem
- dopraw z każdej strony
- na środek mięsa daj: szynkę, ser, pomidory, masło
- zawijamy roladki i wiążemy nitką
- opiekamy na tłuszczu z każdej strony, a następnie przykrywamy i dusimy ok 20 min (w zależności jak grube roladki, ja miałam cienkie)
- gotowe roladki wyciągamy z naczynia, ściągamy nitki
- do sosu spod mięsa można dodać śmietanę
- teraz wystarczy tylko podać gotowe danie 🙂
SMACZNEGO 🙂 🙂