Fajne, lekkie i pożywne pulpety rybne, wystarczy podać z buraczkami, sałatką i już 🙂
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Doprawienie pulpetów.
- Mieszanie wszystkich składników.
- Formowanie pulpetów (ale nie jest to łatwe dla maluszków).
SKŁADNIKI:
- filet z pangi (ok 200g), można użyć innej ryby,
- 1/2 paczki ugotowanego ryżu jaśminowego (użyłam z firmy Tesco),
- 2 łyżki mąki jaglanej (jak nie macie użyjcie pszennej),
- płatki kukurydziane (do panierowania plus do masy),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 duże jajka,
- przyprawy: można użyć swojej ulubionej mieszanki, ja użyłam: soli, pieprzu białego i czarnego, odrobinę kminu rzymskiego, imbiru, trawy cytrynowej, kardamonu,
- masło klarowane do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Pokrój w malutką kostkę rybę, dodajcie ugotowany ryż, jajka, mąki, przyprawy plus 2 łyżki płatków kukurydzianych.
Etap 2
Dobrze wymieszajcie, aż wszystko bardzo dokładnie się wymiesza. Najlepiej zostawić na 1h. Jeżeli nie macie zbitej masy dodajcie troszkę mąki.
Etap 3
Uformujcie małe pulpety, nie za wysokie. Większą ilość płatków kukurydzianych wsypujemy do miski, rozkruszamy delikatnie rękami lub chochelką 🙂
Pulpety kulamy w płatkach i smażymy delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem.
Etap 5
Wystarczy podać 🙂
Smacznego 🙂