Pulpety rybne z ryżem jaśminowym w płatkach kukurydzianych

Fajne, lekkie i pożywne pulpety rybne, wystarczy podać z buraczkami, sałatką i już 🙂

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Doprawienie pulpetów.
  2. Mieszanie wszystkich składników.
  3. Formowanie pulpetów (ale nie jest to łatwe dla maluszków).

SKŁADNIKI:

  • filet z pangi (ok 200g), można użyć innej ryby,
  • 1/2 paczki ugotowanego ryżu jaśminowego (użyłam z firmy Tesco),
  • 2  łyżki mąki jaglanej (jak nie macie użyjcie pszennej),
  • płatki kukurydziane (do panierowania plus do masy),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy: można użyć swojej ulubionej mieszanki, ja użyłam: soli, pieprzu białego i czarnego, odrobinę kminu rzymskiego, imbiru, trawy cytrynowej, kardamonu,
  • masło klarowane do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Pokrój w malutką kostkę rybę, dodajcie ugotowany ryż, jajka, mąki, przyprawy plus 2 łyżki płatków kukurydzianych.

Etap 2
Dobrze wymieszajcie, aż wszystko bardzo dokładnie się wymiesza. Najlepiej zostawić na 1h. Jeżeli nie macie zbitej masy dodajcie troszkę mąki.

           

Etap 3
Uformujcie małe pulpety, nie za wysokie. Większą ilość płatków kukurydzianych wsypujemy do miski, rozkruszamy delikatnie rękami lub chochelką 🙂
Pulpety kulamy w płatkach  i smażymy delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem.

Etap 5
Wystarczy podać 🙂

    

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *