Szybki obiad, który przygotowuje zaraz po przyjściu z pracy. Fajnie, że danie jest jednogarnkowe i można go zabrać na drugi dzień do pracy.
SKŁADNIKI:
- 250g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
- 1 duży ziemniak pokrojony w słupki
- 2 średnie cebule drobno pokrojone
- 1 średnia marchewka pokrojona w słupki
- Puszka pomidorów
- Puszka czerwonej fasoli (400g)
- 100g kukurydzy
- 1 łyżka tłuszczu np. olej kokosowy, masło klarowane
- Garść drobno pokrojonej zieleniny np. koperek, pietruszka(ja daje to i to)
- 3 łyżki surowej komosy
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, kmin rzymski (mała szczypta), papryka ostra (ostrożnie jeżeli podajecie dzieciom), papryka czerwona, 3 liście laurowe, imbir,majeranek
- 150 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Na odrobinie tłuszczu podsmaż cebule, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, przyprawy.
Kolejny etap to dodanie mięsa i ponowne podsmażenie. Na koniec dodaj komosę i zalej wszystko gorącą wodą. Duś pod przykryciem ok 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Sprawdzaj, czy nie trzeba podlać odrobiną wody.
Etap 2
Do gotowego dania dodajmy fasole, kukurydzę, pomidory, zieleninę i doprawiamy solą. Nie gotuj długo, wystarczy aby warzywa były ciepłe.
Smacznego 🙂