Potrawka z mięsem i warzywami

Szybki obiad, który przygotowuje zaraz po przyjściu z pracy. Fajnie, że danie jest jednogarnkowe i można go zabrać na drugi dzień do pracy.

SKŁADNIKI:

  • 250g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 1 duży ziemniak pokrojony w słupki
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 1 średnia marchewka pokrojona w słupki
  • Puszka pomidorów
  • Puszka czerwonej fasoli  (400g)
  • 100g kukurydzy
  • 1 łyżka tłuszczu np. olej kokosowy, masło klarowane
  • Garść drobno pokrojonej zieleniny np. koperek, pietruszka(ja daje to i to)
  • 3 łyżki surowej komosy
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, kmin rzymski (mała szczypta), papryka ostra (ostrożnie jeżeli podajecie dzieciom), papryka czerwona, 3 liście laurowe, imbir,majeranek
  • 150 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Na odrobinie tłuszczu podsmaż cebule, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, przyprawy.
Kolejny etap to dodanie mięsa i ponowne podsmażenie. Na koniec dodaj komosę i zalej wszystko gorącą wodą. Duś pod przykryciem ok 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Sprawdzaj, czy nie trzeba podlać odrobiną wody.

     

Etap 2
Do gotowego dania dodajmy fasole, kukurydzę, pomidory, zieleninę i doprawiamy solą. Nie gotuj długo, wystarczy aby warzywa były ciepłe.

    

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *