Dziewczyny nie przepadają za kalafiorem (jeszcze 2 tyg temu to było najlepsze warzywo:)) więc dodałam go do placuszków, które dziewczynki uwielbiają, zwłaszcza jak zrobi się słoneczko, uśmiech z ketchupu. Dzięki temu można zawsze przemycić warzywa, mięso, których dzieci nie tolerują. W naszym przypadku jak coś ma ketchup to jest najlepsze na świecie…taki etap 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przygotowanie kalafiora, urywanie małych różyczek.
- Umycie warzyw.
- Obranie cebuli.
- Rozbicie jajek.
- Doprawienie i wymieszanie składników.
SKŁADNIKI:
- malutki kalafior,
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotuje z suszonymi warzywami i solą),
- 1 cebula,
- 1 średnia marchewka,
- 5 jajek,
- olej kokosowy tłoczony na zimno lub inny tłuszcz,
- zielenina: koperek i pietruszka (ok 2 łyżek),
- sól, pieprz,
- dodatki: żółty ser, ketchup, dowolna sałatka np. pomidory ze śmietaną i cebulką.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj kaszę jaglaną.
Etap 2
Ugotuj kalafior, ważne aby nie był rozgotowany, tylko nadal chrupki delikatnie.
Etap 3
Uduś cebulę na łyżce oleju razem z marchewką pokrojoną w drobną kostkę.
Etap 4
Posiekaj zieleninę.
Etap 5
Gotowy kalafior rozdrobnij np. tłuczkiem do ziemniaków.
Po delikatnym przestudzeniu warzyw i kaszy wystarczy połączyć z jajkami, doprawić i wymieszać.
Etap 6
Smaż na patelni, która nie wymaga dużo tłuszczu, placuszki mają mieć troszkę tłuszczu, nie mają w nim pływać 🙂
Po usmażeniu daj na ręcznik papierowy. W sytuacji kiedy wytrąci się woda wylej ją. Rób małe placuszki, lepiej się obracają. Jeżeli użyjecie sera żółtego dodajcie go zaraz po przewróceniu placuszka, aby ser się roztopił.
Etap 7
Wystarczy podać. Smacznego 🙂