Placuszki z kalafiora i kaszy jaglanej

Dziewczyny nie przepadają za kalafiorem (jeszcze 2 tyg temu to było najlepsze warzywo:)) więc dodałam go do placuszków, które dziewczynki uwielbiają, zwłaszcza jak zrobi się słoneczko, uśmiech z ketchupu. Dzięki temu można zawsze przemycić warzywa, mięso, których dzieci nie tolerują. W naszym przypadku jak coś ma ketchup to jest najlepsze na świecie…taki etap 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przygotowanie kalafiora, urywanie małych różyczek.
  2. Umycie warzyw.
  3. Obranie cebuli.
  4. Rozbicie jajek.
  5. Doprawienie i wymieszanie składników.

SKŁADNIKI:

  • malutki kalafior,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotuje z suszonymi warzywami i solą),
  • 1 cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 5 jajek,
  • olej kokosowy tłoczony na zimno lub inny tłuszcz,
  • zielenina: koperek i pietruszka (ok 2 łyżek),
  • sól, pieprz,
  • dodatki: żółty ser, ketchup, dowolna sałatka np. pomidory ze śmietaną i cebulką.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj kaszę jaglaną.

20160714_153345

Etap 2
Ugotuj kalafior, ważne aby nie był rozgotowany, tylko nadal chrupki delikatnie.

Etap 3
Uduś cebulę na łyżce oleju razem z marchewką pokrojoną w drobną kostkę.

20160714_153126

Etap 4
Posiekaj zieleninę.

Etap 5
Gotowy kalafior rozdrobnij np. tłuczkiem do ziemniaków.
Po delikatnym przestudzeniu warzyw i kaszy wystarczy połączyć z jajkami, doprawić i wymieszać.

20160714_160138         20160714_160314

Etap 6
Smaż na patelni, która nie wymaga dużo tłuszczu, placuszki mają mieć troszkę tłuszczu, nie mają w nim pływać 🙂
Po usmażeniu daj na ręcznik papierowy. W sytuacji kiedy wytrąci się woda wylej ją. Rób małe placuszki, lepiej się obracają. Jeżeli użyjecie sera żółtego dodajcie go zaraz po przewróceniu placuszka, aby ser się roztopił.

20160714_161047

Etap 7
Wystarczy podać. Smacznego 🙂

20160714_171304     20160714_161745

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *