Pierogi pszenno-gryczane z ciecierzycą

Pierogi dla osób, które lubią mąkę gryczaną. Smak mają delikatny, warto doprawić dużą ilością pietruszki i polać cebulką z boczkiem.

Ilość: 25 małych pierogów (od szklanki).

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Przesianie mąki.
  2. Dodanie do ciasta wody, jajka oraz soli.
  3. Ugniatanie ciasta
  4. Wykrawanie ciasta.
  5. Nakładanie farszu.
  6. Lepienie pierogów (moje dziewczynki są małe, więc daję im do zabawy, aby robiły swoje dzieła :)).
  7. Obrać cebulę .

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 6 łyżek oliwy (lub roztopionego masła klarowanego)
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej
  • całe jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki smalcu (można użyć masło klarowane lub olej)

FARSZ:

  • 1 szklanka ciecierzycy (ja miałam ugotowaną, ale można użyć z puszki)
  • pęczek pietruszki
  • 1-2 łyżeczki soli (musi być farsz mocno doprawiony)
  • 2 łyżki śmietany 18%

DODATEK:

  • 2 duże cebule
  • około 30 dag boczku (można dać wiejską szynkę delikatnie wędzoną, bądz kiełbaskę, zależy od Waszych upodobań)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie dodatki. Obierzcie cebulę, pokrój ją drobno i podsmaż na smalcu. W międzyczacie pokrój drobno boczek i wrzuć na cebulkę. Duś około 15 minut, dopraw pieprzem.

20160330_131723          20160330_131757

Etap 2
Przygotujcie ciasto. Do miski dodajemy wszystkie składniki, jednak mąkę wsypujcie delikatnie, lepiej dosypać, wyczuj ciasto ma być jędrne i delikatne. Wyróbcie i odstawcie, aby ciasto odpoczęło (przykryj ściereczką).

Etap 3
Przygotowanie farszu. Wsypcie do miski ciecierzycę, pietruszkę, śmietanę oraz sól. Blendujcie. Nie musi być gładka masa, mogą zostać małe kawałki ciecierzycy. Do smakujcie, farsz musi być wyrazisty, można dodać pieprzu i innych przypraw jak tylko lubicie.

20160330_134606

Etap 4
Teraz będziemy lepić pierogi 🙂
Podsypcie stolnicę, blat mąką i rozwałkujcie cienko ciasto.
Do wykrawania pierogów używam szklanki, jednak spokojnie można kroić nożem kwadraty, wówczas nie zostają nam skrawki.

20160330_135333          20160330_140956

Etap 5
Zagotuj wodę w rondlu z dodatkiem soli i oliwy. Wrzuć pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotuj około 8 minut. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby pierogi się nie pozlepiały.

Etap 6
Ugotowane pierogi podaj z cebulką i boczkiem.

20160330_171832

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *