Pierogi dla osób, które lubią mąkę gryczaną. Smak mają delikatny, warto doprawić dużą ilością pietruszki i polać cebulką z boczkiem.
Ilość: 25 małych pierogów (od szklanki).
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Przesianie mąki.
- Dodanie do ciasta wody, jajka oraz soli.
- Ugniatanie ciasta
- Wykrawanie ciasta.
- Nakładanie farszu.
- Lepienie pierogów (moje dziewczynki są małe, więc daję im do zabawy, aby robiły swoje dzieła :)).
- Obrać cebulę .
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 6 łyżek oliwy (lub roztopionego masła klarowanego)
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
- całe jajko
- łyżeczka soli
- 2 łyżki smalcu (można użyć masło klarowane lub olej)
FARSZ:
- 1 szklanka ciecierzycy (ja miałam ugotowaną, ale można użyć z puszki)
- pęczek pietruszki
- 1-2 łyżeczki soli (musi być farsz mocno doprawiony)
- 2 łyżki śmietany 18%
DODATEK:
- 2 duże cebule
- około 30 dag boczku (można dać wiejską szynkę delikatnie wędzoną, bądz kiełbaskę, zależy od Waszych upodobań)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie dodatki. Obierzcie cebulę, pokrój ją drobno i podsmaż na smalcu. W międzyczacie pokrój drobno boczek i wrzuć na cebulkę. Duś około 15 minut, dopraw pieprzem.
Etap 2
Przygotujcie ciasto. Do miski dodajemy wszystkie składniki, jednak mąkę wsypujcie delikatnie, lepiej dosypać, wyczuj ciasto ma być jędrne i delikatne. Wyróbcie i odstawcie, aby ciasto odpoczęło (przykryj ściereczką).
Etap 3
Przygotowanie farszu. Wsypcie do miski ciecierzycę, pietruszkę, śmietanę oraz sól. Blendujcie. Nie musi być gładka masa, mogą zostać małe kawałki ciecierzycy. Do smakujcie, farsz musi być wyrazisty, można dodać pieprzu i innych przypraw jak tylko lubicie.
Etap 4
Teraz będziemy lepić pierogi 🙂
Podsypcie stolnicę, blat mąką i rozwałkujcie cienko ciasto.
Do wykrawania pierogów używam szklanki, jednak spokojnie można kroić nożem kwadraty, wówczas nie zostają nam skrawki.
Etap 5
Zagotuj wodę w rondlu z dodatkiem soli i oliwy. Wrzuć pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotuj około 8 minut. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby pierogi się nie pozlepiały.
Etap 6
Ugotowane pierogi podaj z cebulką i boczkiem.
Smacznego 🙂