Jeżeli mamy już za dużo mięsa bardzo lubimy zjeść taki omlet na obiad. Moje dziewczynki z chęcią zajadają, wyciągają tylko liście szpinaku 🙂
Ilość: dwa duże omlety
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Przygotowanie warzyw
- Pokrojenie i zamarynowanie mozzarelli
- Roztrzepanie jajek
SKŁADNIKI:
- 3 duże garście świeżego szpinaku
- kawałek pora ok 4 cm
- 1 marchewka
- mała czerwona cebula
- garść kapusty pekińskiej
- 3 różyczki brokuła
- 1 paczuszka kaszy jaglanej
- mozzarella
- 6 jajek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pietruszka, bazylia, oregano, szczypta cukru, przyprawa do indyka
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę przyprawy do indyka i ugotuj kaszę do miękkości (według opisu na opakowaniu).
Etap 2
Pokrój mozzarelle, a dziecko niech doda 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, pietruszkę oraz ząbek czosnki i wymieszajcie.
Etap 3
Rozpuść masło i podsmaż delikatnie na nim czosnek.
Etap 4
Przygotujcie warzywa, dobrze je umyjcie i obierzcie.
Pokrój drobno por, cebulę, zetrzyj na tarce marchewkę (na grubych oczkach), posiekaj kapustę, brokuł, dodaj szpinak i wrzuć do masła. Duś około 5 min (aby warzywa nie były rozgotowane).
Etap 5
Po ugotowaniu kaszy połącz ją z warzywami i dopraw do smaku.
Etap 6
Teraz tylko pozostaje usmażenie omletów.
Pzygotujcie sobie miskę, rozbijcie jajka i rózgą wymieszajcie.
Podziel farsz na 2 części. Daj na patelnie troszkę masła, połóż nasz farsz i zalej roztrzepanym jajkiem, możesz delikatnie posolić (3 jajka na jedną porcję), a na niego ułóż połowę mozzarelli. Obracamy omlet dając talerz na wierzch patelni, przewracamy zsuwając omlet na patelnie. Delikatnie czekamy aż się wszystko ładnie zrumieni i podajemy.
Smacznego 🙂