Delikatny omlet, który podaję z powidłami czekoladowymi. Najlepiej posypać cukrem pudrem i dodać odrobinę bitej śmietany 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajek.
- Odmierzenie i dodawanie poszczególnych składników.
- Delikatne mieszanie ciasta.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 3 łyżki kokosu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka,
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia,
- 2 szczypty soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Oddzielcie białka od żółtek.
Białka ubijcie w większej misce na sztywną pianę (dodajcie sól), wsypcie 1 łyżkę cukru, miksujcie jeszcze chwilę i odstawcie.
Etap 2
W małej miseczce, kubku ubij żółtka mikserem razem z pozostałym cukrem na puszystą pianę.
Jeżeli macie już gotowe dodajcie mleko i mąkę.
Etap 3
Do piany z białek dodajcie żółtka oraz kokos.
Mieszajcie bardzo delikatnie łyżką.
Etap 4
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę łuszczu, dajemy łyżką porcję ciasta i smażymy z obu stron.Osobiście smażę małe porcję, ponieważ lepiej mi się je przewraca i szybciej się robią 🙂
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂