Naturalny jogurt z domowym musem jeżynowo-bananowym

Staramy się nie kupować gotowych, słodzonych jogurtów do domu, tylko robimy sami na bazie naturalnego jogurtu i owoców.

Moje sposoby na przechowywanie owoców na zimę do jogurtów, szejków, lodów:

  • Mrożenie w postaci całych owoców.
  • Blendowanie owoców na jedną masę. Bardzo przydatne dla maleńkich dzieci. Wystarczy, że weźmiesz pojemnik na lód i wlejesz tam mus, daj do zamrażarki. Powstaną ci idealne porcję na jeden raz dla maluszka.
    Pozostałą część musu można przechowywać w zamrażarce w małych plastikowych buteleczkach np. po jogurcie lub woreczkach.

ZADANIE DLA DZIECKA

  1. Przygotowanie jogurtu
  2. Wymieszanie jogurtu z owocami
  3. Dodanie miodu w razie potrzeby

SKŁADNIKI:

  • Duży jogurt naturalny (może być grecki)
  • Szklanka musu (około 3 garście jeżyny plus 1 dojrzały banan)/ można dać inne owoce jakie tylko macie
  • 1 łyżka miodu w razie potrzeby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszajcie wszystkie składniki i podajcie w miseczkach.
Jeżeli Twoje dziecko nie lubi pestek, przetrzyj przez sitko owoce.

20160305_102133           20160323_15494320160323_155317

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *