Staramy się nie kupować gotowych, słodzonych jogurtów do domu, tylko robimy sami na bazie naturalnego jogurtu i owoców.
Moje sposoby na przechowywanie owoców na zimę do jogurtów, szejków, lodów:
- Mrożenie w postaci całych owoców.
- Blendowanie owoców na jedną masę. Bardzo przydatne dla maleńkich dzieci. Wystarczy, że weźmiesz pojemnik na lód i wlejesz tam mus, daj do zamrażarki. Powstaną ci idealne porcję na jeden raz dla maluszka.
Pozostałą część musu można przechowywać w zamrażarce w małych plastikowych buteleczkach np. po jogurcie lub woreczkach.
ZADANIE DLA DZIECKA
- Przygotowanie jogurtu
- Wymieszanie jogurtu z owocami
- Dodanie miodu w razie potrzeby
SKŁADNIKI:
- Duży jogurt naturalny (może być grecki)
- Szklanka musu (około 3 garście jeżyny plus 1 dojrzały banan)/ można dać inne owoce jakie tylko macie
- 1 łyżka miodu w razie potrzeby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszajcie wszystkie składniki i podajcie w miseczkach.
Jeżeli Twoje dziecko nie lubi pestek, przetrzyj przez sitko owoce.
Smacznego 🙂