Podstawowe ciasto naleśnikowe, które polecam podać ze szpinakiem, z kurczakiem, z sałatką, z warzywami oraz do zapiekanek z naleśników.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- odmierzenie mąki
- rozbicie jajka
- doprawienie
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki razowej typ 750
- 1,5-2 szklanki wody
- jajko
- ząbek czosnku
- ulubione zioła: ja używam zioła Małgosi, polecam również bazylie i oregano
- sól
- tłuszcz np. masło klarowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Wrzućcie do miski wszystkie składniki i blenduj. Jeżeli masz za gęste dodaj wody, jeżeli za płynne dodaj mąki pszennej.
Etap 2
Smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Osobiście używam tłuszczu tylko do 1 naleśnika, ponieważ mam patelnie nie przywierającą.
Smacznego 🙂
Pingback:Naleśniki pszenno-razowe z warzywami i kaszą jaglaną | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem