Naleśniki pszenno-razowe na słono

Podstawowe ciasto naleśnikowe, które polecam podać ze szpinakiem, z kurczakiem, z sałatką, z warzywami oraz do zapiekanek z naleśników.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  • odmierzenie mąki
  • rozbicie jajka
  • doprawienie

SKŁADNIKI:

  •  5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki razowej typ 750
  • 1,5-2 szklanki wody
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła: ja używam zioła Małgosi, polecam również bazylie i oregano
  • sól
  • tłuszcz np. masło klarowane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Wrzućcie do miski wszystkie składniki i blenduj. Jeżeli masz za gęste dodaj wody, jeżeli za płynne dodaj mąki pszennej.

Etap 2
Smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Osobiście używam tłuszczu tylko do 1 naleśnika, ponieważ mam patelnie nie przywierającą.

naleśniki pszenno-razowe

Smacznego 🙂

 

One thought on “Naleśniki pszenno-razowe na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *