Naleśniki biszkoptowe PYCHA

Niesamowicie delikatne naleśniki, które zjadamy na sucho 🙂 jedynie dodajemy świeże owoce. Wiadomo, można dać dżem, ser, jednak u nas królują bez żadnych dodatków. Można zrobić bardzo cieniutkie, dzięki temu boki naleśnika są chrupiące lub grubsze, wówczas są a’la pankejki.

Ilość: 7 sztuk (starcza dla moich 2 córeczek)

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie składników.
  2. Oddzielenie białek od żółtek.
  3. Połączenie białka z ciastem.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • łyżka roztopionego masła (najlepiej klarowanego).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie 2 miski i oddzielcie białka od żółtek.

20160410_184013

Etap 2
Ubij biała na sztywną pianę. Zostaw na chwilę.

Etap 3
Utrzyj żółtka z cukrem.

Etap 4
Do masy z żółtek dodaj mleko, mąkę, przestudzone, roztopione masło oraz pianę z białek i miksuj bardzo delikatnie na gładką masę.

20160509_132535          20160509_132807

Etap 4
Smaż na patelni (najlepiej na nieprzywierającej).

20160509_133641    20160508_084804   20160508_080850   20160508_080842

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *