Niesamowicie delikatne naleśniki, które zjadamy na sucho 🙂 jedynie dodajemy świeże owoce. Wiadomo, można dać dżem, ser, jednak u nas królują bez żadnych dodatków. Można zrobić bardzo cieniutkie, dzięki temu boki naleśnika są chrupiące lub grubsze, wówczas są a’la pankejki.
Ilość: 7 sztuk (starcza dla moich 2 córeczek)
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie składników.
- Oddzielenie białek od żółtek.
- Połączenie białka z ciastem.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanka mleka
- łyżka roztopionego masła (najlepiej klarowanego).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie 2 miski i oddzielcie białka od żółtek.
Etap 2
Ubij biała na sztywną pianę. Zostaw na chwilę.
Etap 3
Utrzyj żółtka z cukrem.
Etap 4
Do masy z żółtek dodaj mleko, mąkę, przestudzone, roztopione masło oraz pianę z białek i miksuj bardzo delikatnie na gładką masę.
Etap 4
Smaż na patelni (najlepiej na nieprzywierającej).
Smacznego 🙂