Tradycyjny murzynek mojej mamy, w dzieciństwie nawet jak wyszedł zakalec to był to najlepszy czekoladowy zakalec na świecie:)
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Odmierzyć wszystkie składniki
- Pokroić masło
- Dodawać składniki do ostygniętej masy czekoladowej
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- cukier wanilinowy (małe opakowanie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
SPOSÓB WYKONANIA:
Etap 1
Przygotuj sobie garnek, w którym zagotujesz:
1 kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki kakao .
Etap 2
Zacznij od rozpuszczenia masła (dziecko kroi na małe kawałeczki), następnie dodaj resztę składników. Wszystko mieszaj łyżką, aż się zagotuje, cukier rozpuści i powstanie piękna polewa czekoladowa. Jeżeli masz już wszystko ładnie połączone poczekaj aż ciasto wystygnie (odlej1/3 szklanki na polewę).
Etap 3
Rozdzielcie białka od żółtek.
Po wystygnięciu ciasta czekoladowego dziecko dodaje:5 żółtek, cukier wanilinowy,1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki przesianej przez dziecko. Wymieszajcie wszystkie składniki.
Etap 4
Ostatni krok to ubicie 5 białek na sztywną pianę.
Dodajcie po łyżce do ciasta, delikatnie mieszając.
Etap 5
Przygotuj dziecku tortownicę bądź rynienkę. Podaj mu masło, niech dokładnie ją wysmaruje i oprószy mąką lub bułką tartą (możecie również wyłożyć papierem do pieczenia). Przelejcie ciasto.
Teraz pozostaje nam tylko pieczenie.
Czas 45 minut, 180 stopni.
Etap 6
Gotowe ciasto polej czekoladą.
Smacznego 🙂