Troszkę zdrowsza wersja tradycyjnych babeczek. Obficie polane czekoladową i słodką polewą. Pycha!
Ilość: około 20 babeczek (w zależności od wielkości foremek).
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Oddzielenie białek od żółtek.
- Przesianie mąki.
- Dodanie do żółtek miodu.
- Wymieszanie składników suchych.
- Ubicie białek.
- Przygotowanie foremek oraz wlanie do nich ciasta.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu
- 4 duże łyżki kakao gorzkiego ciemnego
- 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 kg ugotowanych buraków. Używam sałatkowych, około 3 średnie sztuki
- 100 ml oleju (około 15 łyżek)
- polewa czekoladowa przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj sobie buraczki w skórce, około 30-50 minut. Po ugotowaniu poczekaj, aż przestygną. Obierz i blenduj na idealnie gładką masę lub zetrzyj na miazgę na tarce. Daj na sitko aby odciekł cały sok.
Etap 2
Przygotuj polewę czekoladową według przepisu .
Etap 3
Wymieszaj suche składniki w misce: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, drobno pokruszoną czekoladę.
Etap 4
Oddziel białka od żółtek.
Etap 5
Utrzyj żółtka z miodem, dodaj olej, buraczki.
Etap 6
Ubij białka.
Etap 7
Wymieszaj składniki suche z masą buraczaną.
Jak macie dokładnie wymieszane ciasto dodawajcie po 1 łyżce piany z białek. Mieszajcie delikatnie łyżką, aż zrobi się idealna masa.
Etap 8
Przelejcie ciasto do foremek na babeczki.
Etap 9
Piecz około 15-20 minut (w zależności od wielkości foremek), aż patyczek od szaszłyka będzie suchy.
Etap 10
Gotowe babeczki wyciągnij z foremek i polej obficie czekoladą.
Smacznego 🙂