Kurczak w sosie śmietankowym ze szpinakiem

Lekki kurczak, który można podać z kaszą, ziemniakami lub ulubionymi warzywami.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie cebuli, czosnku.
  2. Umycie szpinaku.
  3. Przeciśnięcie przez praskę czosnku.
  4. Doprawienie.

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2-3 garście szpinaku baby,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • przyprawy: sól, czerwona papryka, majeranek, cząber, bazylia (lub wasza ulubiona mieszanka ziół),
  • masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany,
  • dodatki np: kasza, sałatka pomidorowa.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Umyj i pokrój w kostkę pierś z kurczaka, dopraw solą i dodaj pokrojony 1 ząbkiem czosnku. Fajnie jeżeli zostawisz mięso na całą noc w lodówce.  Jeżeli nie odstaw na chwilę, aż przygotujesz szpinak.

Etap 2
Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć umyty, odsączony od wody szpinak. Duś do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętości i woda wyparuje.
Jeżeli jest już gotowy odłóż do przestudzenia na talerz.

20160902_152834

Etap 3
Na tej samej patelni rozpuść około łyżki masła klarowanego i wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę poduś i dodaj mięso i zioła. Smaż, aż mięso i cebula będą miękkie. Jeżeli lubicie większą ilość sosu, przykryj mięso pokrywką i duś zamiast smażyć.

Etap 4
Ugotuj kaszę lub inne dodatki.

Etap 5
Zimny szpinak posiekaj drobno i wrzuć do gotowego kurczaka.
Dodaj śmietanę i zioła.

20160902_154548       20160902_155141

Wystarczy podać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

IMG_20160903_214228

One thought on “Kurczak w sosie śmietankowym ze szpinakiem

  • 3 września 2018 at 6:34 pm
    Permalink

    I tak oto wiem co jest jutro na obiad u mnie w domu. Dziękuję za inspiracje. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *