Lekki kurczak, który można podać z kaszą, ziemniakami lub ulubionymi warzywami.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Obranie cebuli, czosnku.
- Umycie szpinaku.
- Przeciśnięcie przez praskę czosnku.
- Doprawienie.
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka,
- 2-3 garście szpinaku baby,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- przyprawy: sól, czerwona papryka, majeranek, cząber, bazylia (lub wasza ulubiona mieszanka ziół),
- masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany,
- dodatki np: kasza, sałatka pomidorowa.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Umyj i pokrój w kostkę pierś z kurczaka, dopraw solą i dodaj pokrojony 1 ząbkiem czosnku. Fajnie jeżeli zostawisz mięso na całą noc w lodówce. Jeżeli nie odstaw na chwilę, aż przygotujesz szpinak.
Etap 2
Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć umyty, odsączony od wody szpinak. Duś do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętości i woda wyparuje.
Jeżeli jest już gotowy odłóż do przestudzenia na talerz.
Etap 3
Na tej samej patelni rozpuść około łyżki masła klarowanego i wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę poduś i dodaj mięso i zioła. Smaż, aż mięso i cebula będą miękkie. Jeżeli lubicie większą ilość sosu, przykryj mięso pokrywką i duś zamiast smażyć.
Etap 4
Ugotuj kaszę lub inne dodatki.
Etap 5
Zimny szpinak posiekaj drobno i wrzuć do gotowego kurczaka.
Dodaj śmietanę i zioła.
Wystarczy podać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
I tak oto wiem co jest jutro na obiad u mnie w domu. Dziękuję za inspiracje. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam