Delikatny obiad, dzięki któremu przemycam kapustę moim dziewczynom 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- umycie warzyw
- pomoc w obraniu marchewki
- doprawienie
SKŁADNIKI:
- Około 70 dag kurczaka (dowolna część kurczaka)
- 1/4 młodej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka majeranku, papryki, cząbru, czosnku granulowanego, kurkuma, kminek, sól, ulubione zioła u nas tym razem Zioła Małgosi.
- zielenina np. pietruszka, koper.
- masło klarowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj sobie kurczaka. Fajnie jak poleży w soli i czosnku noc. Pokrój na mniejsze kawałki.
Etap 2
Na łyżce masła podduś cebulę i dodaj kurczaka. Przesmaż, aż się ładnie zarumieni.
Etap 3
Pokrój kapustę, marchew i dołóż warzywa do kurczaka. Dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem, aż kurczak będzie delikatny (około 30 min). Jeżeli potrzeba podlej delikatnie wodą. Przed podaniem dodaj zieleninę.
Podać można z kaszą jaglaną i zieloną sałatą.
Smacznego 🙂