Ciasto czekoladowe

O jakie to proste ! 🙂 pyszne, czekoladowe ciasto.
Możecie piec na 2 sposoby, wszystko zależy jak lubicie.
Jeżeli lubicie brownie to pieczemy 20 minut, jeżeli wolicie tradycyjnego murzynka pieczcie dodatkowo 5 minut.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pokrojenie masła,
  2. Połamanie czekolady,
  3. Przesianie mąki,
  4. Odmierzenie cukru i proszku do pieczenia,
  5. Rozbicie jajek.

SKŁADNIKI:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
  • 1/2 kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka to 300 ml),
  • 1/2 szklanki mąki (szklanka 300 ml),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Etap 2
W większej misce ubijamy całe jajka razem z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy.

     

Etap 3
Dodajemy do miski czekoladę i ponownie miksujemy.

Etap 4
Ciasto przelewamy do mniejszej formy, tortownicy.

     

Pieczemy w 200 stopniach 20 minut na brownie, lub 25 minut na tradycyjny murzynek.

Polecam polewę babci Eli 🙂 przepis

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *