Ciasteczka z mąki razowej

Ciasteczka z mąki razowej nie są tak delikatne jak z mąki np. tortowej, jednak moim dziewczynkom bardzo smakują 🙂 są delikatnie słodkie, dlatego polecam posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub przełożyć dżemem 🙂

Ilość: 2 blaszki.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie mąki.
  2. Wlanie miodu do ciasta.
  3. Wsypanie cukru.
  4. Pokrojenie masła.
  5. Wałkowanie.
  6. Wykrawanie ciasteczek.
  7. Ozdabianie.
  8. Wysmarowanie blaszki masłem.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki razowej typ 720,
  • 1 jajko,
  • 0,5 kostki zimnego masła + do wysmarowania blaszki
  • 3 łyżki miodu (wielokwiatowy, najlepiej jeszcze lejący się..),
  • 3 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Na duży talerz, stolnicę wsypcie mąkę, dajcie drobno pokrojone masło i przetrzyjcie dokładnie przez palce jak kruszonkę.
Następnie wlejcie miód, dodajcie cukier, proszek do pieczenia i jajko.

20161111_151033

Etap 2
Mocno wyrabiajcie, aż ciasto ładnie się połączy.

20161111_151707

Etap 3
Gotowe ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie.
Wycinamy ciasteczka i układamy na wysmarowaną masłem blaszkę.

img_20161111_192623
Etap 4
Pieczemy ok 10 min, 180 stopni termoobieg.
Po wystudzeniu ciasteczek pozostaje nam tylko udekorować.
Dobrej zabawy 🙂


20161111_154411
     img_20161111_192439

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *