Ciasteczka z mąki razowej nie są tak delikatne jak z mąki np. tortowej, jednak moim dziewczynkom bardzo smakują 🙂 są delikatnie słodkie, dlatego polecam posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub przełożyć dżemem 🙂
Ilość: 2 blaszki.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie mąki.
- Wlanie miodu do ciasta.
- Wsypanie cukru.
- Pokrojenie masła.
- Wałkowanie.
- Wykrawanie ciasteczek.
- Ozdabianie.
- Wysmarowanie blaszki masłem.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki razowej typ 720,
- 1 jajko,
- 0,5 kostki zimnego masła + do wysmarowania blaszki
- 3 łyżki miodu (wielokwiatowy, najlepiej jeszcze lejący się..),
- 3 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Na duży talerz, stolnicę wsypcie mąkę, dajcie drobno pokrojone masło i przetrzyjcie dokładnie przez palce jak kruszonkę.
Następnie wlejcie miód, dodajcie cukier, proszek do pieczenia i jajko.
Etap 2
Mocno wyrabiajcie, aż ciasto ładnie się połączy.
Etap 3
Gotowe ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie.
Wycinamy ciasteczka i układamy na wysmarowaną masłem blaszkę.
Etap 4
Pieczemy ok 10 min, 180 stopni termoobieg.
Po wystudzeniu ciasteczek pozostaje nam tylko udekorować.
Dobrej zabawy 🙂
Smacznego 🙂