Chlebek żytni razowy

Fajny chlebek razowy, który pieczemy przez weekend. Robi się go bardzo szybko, a moje dziewczynki się nim zajadają 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w wymieszaniu drożdży.
  2. Wymieszanie wszystkich składników suchych.
  3. Wyrabianie ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mąki żytnio razowej do pieczenia chleba (użyłam z firmy Melvit)
  • 2 łyżki płatków błyskawicznych owsianych
  • 2 łyżki płatków błyskawicznych orkiszowych
  • 2 łyżki płatków kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła (lub innego tłuszczu)
  • ok 1,2 łyżeczki soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie zaczyn. Podgrzej wodę (aby nie był wrzątek), dodaj drożdże i szczyptę cukru. Poczekaj ok 15 minut, aż zaczyn urośnie.

Etap 2
Do miski dodaj wszystkie składniki suche, jednak nie dodawaj całej mąki. Zacznij od 1 szklanki, następnie dodawaj po trochu w czasie wyrabiania ciasta. Ciasto musi być bardzo delikatne, nic twarde.
Po wymieszaniu składników suchych dodaj zaczyn i roztopione masło.

20160510_180705          20160510_180753

Etap 3
Wymieszaj wszystko w misce łyżką, jak ciasto będzie połączone daj na blat i zacznij wyrabiać. Możesz dać na dłonie odrobinę oliwy, aby ciasto się nie przylepiało do rąk, w razie potrzeby podsypuj mąką.

20160510_180932

Etap 4
Po wyrobieniu ciasta odstaw do formy na ok 1h, aż chlebek wyrośnie.

20160510_181452

Etap 5
Piecz 190 stopni, około 30-40 minut (aż patyczek od szaszłyka będzie suchy).

20160510_193303

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *