Fajny chlebek razowy, który pieczemy przez weekend. Robi się go bardzo szybko, a moje dziewczynki się nim zajadają 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pomoc w wymieszaniu drożdży.
- Wymieszanie wszystkich składników suchych.
- Wyrabianie ciasta.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka wody
- 50 g drożdży
- 2 szklanki mąki żytnio razowej do pieczenia chleba (użyłam z firmy Melvit)
- 2 łyżki płatków błyskawicznych owsianych
- 2 łyżki płatków błyskawicznych orkiszowych
- 2 łyżki płatków kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła (lub innego tłuszczu)
- ok 1,2 łyżeczki soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie zaczyn. Podgrzej wodę (aby nie był wrzątek), dodaj drożdże i szczyptę cukru. Poczekaj ok 15 minut, aż zaczyn urośnie.
Etap 2
Do miski dodaj wszystkie składniki suche, jednak nie dodawaj całej mąki. Zacznij od 1 szklanki, następnie dodawaj po trochu w czasie wyrabiania ciasta. Ciasto musi być bardzo delikatne, nic twarde.
Po wymieszaniu składników suchych dodaj zaczyn i roztopione masło.
Etap 3
Wymieszaj wszystko w misce łyżką, jak ciasto będzie połączone daj na blat i zacznij wyrabiać. Możesz dać na dłonie odrobinę oliwy, aby ciasto się nie przylepiało do rąk, w razie potrzeby podsypuj mąką.
Etap 4
Po wyrobieniu ciasta odstaw do formy na ok 1h, aż chlebek wyrośnie.
Etap 5
Piecz 190 stopni, około 30-40 minut (aż patyczek od szaszłyka będzie suchy).
Smacznego 🙂