Najlepsza zupa z mojego dzieciństwa 🙂 uwielbiam ! Zawsze przygotowujemy zabielany.
Ilość: 6 talerzy
ZADANIE DLA DZIECKA
- Pomoc w obieraniu warzyw.
- Przygotowanie śmietany z odrobiną mąki.
- Odmierzenie koncentratu z buraków
- Doprawienie zupy
SKŁADNIKI:
- 10 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1/2 malej śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 szklanki koncentratu z buraków (ja używam domowy od mamy, jednak można użyć dobrego sklepowego)
- ocet jabłkowy jeżeli lubicie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie wszystkie warzywa. Dobrze umyjcie i obierzcie.
Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Dziecko niech przygotuje odpowiednią ilość wody i zaleje warzywa (około 4 szklanki, tak aby woda delikatnie zakryła ziemniaki).
Dodajcie obraną i przekrojoną na pół marchewkę, obraną cebulę przeciętą wzdłuż, ząbek czosnku i dodajcie wszystkie przyprawy.
Etap 2
Poczekaj aż zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i nastaw czas na około 30 minut.
Etap 3
Jeżeli macie mięciutkie warzywa (ja lubię jak ziemniaki delikatnie się rozlazują, ale nie są rozgotowane), dodajcie koncentrat i poczekajcie aż zupa się zagotuje (tylko nie gotuj mocno, ponieważ barszcz straci kolor).
Etap 4
Do kubka dziecko przelewa śmietanę oraz mąkę. Sprawdź czy są dobrze wymieszane składniki, jeżeli tak dodaj gorącej zupy do kubka i przemieszaj, aby zahartować śmietanę.
Etap 5
Śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj, doprawcie do smaku np. mielonym kminkiem, świeżym czosnkiem (jeżeli lubisz dodaj łyżkę octu).
Smacznego 🙂