Ekspresowy kurczak z warzywami

Delikatny obiad, dzięki któremu przemycam kapustę moim dziewczynom 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  • umycie warzyw
  • pomoc w obraniu marchewki
  • doprawienie

SKŁADNIKI:

  • Około 70 dag kurczaka (dowolna część kurczaka)
  • 1/4 młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka majeranku, papryki, cząbru, czosnku granulowanego, kurkuma, kminek, sól, ulubione zioła u nas tym razem Zioła Małgosi.
  • zielenina np. pietruszka, koper.
  • masło klarowane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj sobie kurczaka. Fajnie jak poleży w soli i czosnku noc. Pokrój na mniejsze kawałki.

Etap 2
Na łyżce masła podduś cebulę i dodaj kurczaka. Przesmaż, aż się ładnie zarumieni.

Etap 3
Pokrój kapustę, marchew i dołóż warzywa do kurczaka. Dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem, aż kurczak będzie delikatny (około 30 min). Jeżeli potrzeba podlej delikatnie wodą. Przed podaniem dodaj zieleninę.

20160422_152615          20160422_160241

Podać można z kaszą jaglaną i zieloną sałatą.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *