Często serwujemy sobie takie śniadanie w niedzielny poranek. Lekkie i sycące. Polecam.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajka do miseczki.
- Umycie warzyw.
- Doprawienie.
SKŁADNIKI:
- jajka o temperaturze pokojowej (2 na osobę)
- sałata, można dodać rukole, szpinak, roszpunkę lub po prostu gotowy miks sałat ( duża garść na osobę)
- 1/2 średniej cukinii
- mały ząbek czosnku
- papryka (1/3 na osobę)
- można dodać: pomidor, ogórek, co tylko macie w domu (1/2 na osobę)
- ocet lub cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, można dodać zioła
- zielenina np. koper, pietruszka, bazylia, oregano
- łyżka masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie warzywa, sałatę poszarpcie, a pozostałe warzywa pokrójcie na większe kawałki.
Etap 2
Pokrój na plastry cukinie.
Dziecko przekłada do miski , soli, dodaje zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę.
Rozgrzej patelnie i smaż cukienie, aż delikatnie się zarumieni.
Gotową cukinie daj na ręcznik papierowy.
Etap 3
Wbijcie po 1 jajku do miseczki.
Etap 4
Zagotuj wodę.
Po zagotowaniu dodaj 2 łyżki octu lub cytrynę ( około 2 łyżki na litr wody).
Etap 5
Mieszaj gotującą się wodę, aż zrobi się wir i wrzuć jajko. Uformuj białko łyżką, aby ładnie otuliło żółtko.
Gotuj około 3 minut, następnie wyciągnij delikatnie łyżką cedzakową i daj na ręcznik papierowy.
Etap 6
Ułóż na talerzu sałatę, cukinie i pozostałe warzywa. Dopraw solą, na górę połóż jajko i posyp zieleniną.
Możesz podać z grzankami.
Smacznego 🙂