Muffiny czekoladowe z buraczkami

Troszkę zdrowsza wersja tradycyjnych babeczek. Obficie polane czekoladową i słodką polewą. Pycha!

Ilość: około 20 babeczek (w zależności od wielkości foremek).

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Oddzielenie białek od żółtek.
  2. Przesianie mąki.
  3. Dodanie do żółtek miodu.
  4. Wymieszanie składników suchych.
  5. Ubicie białek.
  6. Przygotowanie foremek oraz wlanie do nich ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 4 duże łyżki kakao gorzkiego ciemnego
  • 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 kg ugotowanych buraków. Używam sałatkowych, około 3 średnie sztuki
  • 100 ml oleju (około 15 łyżek)
  • polewa czekoladowa przepis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj sobie buraczki w skórce, około 30-50 minut. Po ugotowaniu poczekaj, aż przestygną. Obierz i blenduj na idealnie gładką masę lub zetrzyj na miazgę na tarce. Daj na sitko aby odciekł cały sok.

20160409_121045          20160409_121259

Etap 2
Przygotuj polewę czekoladową według przepisu .

Etap 3
Wymieszaj suche składniki w misce: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, drobno pokruszoną czekoladę.

Etap 4
Oddziel białka od żółtek.

Etap 5
Utrzyj żółtka z miodem, dodaj olej, buraczki.

20160409_121411          20160409_121936

Etap 6
Ubij białka.

20160409_120759

Etap 7
Wymieszaj składniki suche z masą buraczaną.
Jak macie dokładnie wymieszane ciasto dodawajcie po 1 łyżce piany z białek. Mieszajcie delikatnie łyżką, aż zrobi się idealna masa.

20160409_122223(0)          20160409_12242320160409_122513          20160409_122643

Etap 8
Przelejcie ciasto do foremek na babeczki.

Etap 9
Piecz około 15-20 minut (w zależności od wielkości foremek), aż patyczek od szaszłyka będzie suchy.

Etap 10
Gotowe babeczki wyciągnij z foremek i polej obficie czekoladą.

20160409_132550          20160409_133352

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *