GOFRY

Nasze ukochane gofry….pychotka ! Myślę, że zakup gofrownicy to był rewelacyjny pomysł. Pamiętajcie tylko przy zakupie, że musi być wysoka moc, aby gofry ładnie się upiekły.

Ilość: 6-8 gofrów

ZADANIA DLA DZIECKA:

  • oddzielenie białek od żółtek,
  • ubicie białek,
  • odmierzenie składników,
  • wymieszanie wszystkich składników,
  • posypanie gofrów cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

  1. 2 szklanki mąki.
  2. 1/2 szklanki cukru.
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  4. 1/2 szklanki oleju.
  5. 1 szklanka mleka.
  6. 3 jajka.
  7. Można dodać ekstrakt wanilii.
  8. Szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Rozgrzejcie gofrownice.

Etap 2
Przygotujcie sobie dwie miski.
W pierwszej ubijcie białka z solą. Odstawcie.

Etap 3
W drugiej misce ubijcie żółtka z cukrem, dodajcie mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt.
Jak macie wszystko dobrze wymieszane dodajcie pianę i delikatnie wymieszajcie łyżką.
Konsystencja ciasta ma być podobna do gęstej śmietany, rada mojej kuzynki 🙂

     

Etap 4
Smażymy gofry, tylko ważne aby nie otwierać 🙂 nie zaglądamy 🙂
U nas czas pieczenia to 10 minut.
Po wyciągnięciu poczekajcie chwilę i dodajcie swoje ulubione składniki.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *