Nasze ukochane gofry….pychotka ! Myślę, że zakup gofrownicy to był rewelacyjny pomysł. Pamiętajcie tylko przy zakupie, że musi być wysoka moc, aby gofry ładnie się upiekły.
Ilość: 6-8 gofrów
ZADANIA DLA DZIECKA:
- oddzielenie białek od żółtek,
- ubicie białek,
- odmierzenie składników,
- wymieszanie wszystkich składników,
- posypanie gofrów cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki.
- 1/2 szklanki cukru.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1/2 szklanki oleju.
- 1 szklanka mleka.
- 3 jajka.
- Można dodać ekstrakt wanilii.
- Szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Rozgrzejcie gofrownice.
Etap 2
Przygotujcie sobie dwie miski.
W pierwszej ubijcie białka z solą. Odstawcie.
Etap 3
W drugiej misce ubijcie żółtka z cukrem, dodajcie mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt.
Jak macie wszystko dobrze wymieszane dodajcie pianę i delikatnie wymieszajcie łyżką.
Konsystencja ciasta ma być podobna do gęstej śmietany, rada mojej kuzynki 🙂
Etap 4
Smażymy gofry, tylko ważne aby nie otwierać 🙂 nie zaglądamy 🙂
U nas czas pieczenia to 10 minut.
Po wyciągnięciu poczekajcie chwilę i dodajcie swoje ulubione składniki.
Smacznego 🙂