O jakie to proste ! 🙂 pyszne, czekoladowe ciasto.
Możecie piec na 2 sposoby, wszystko zależy jak lubicie.
Jeżeli lubicie brownie to pieczemy 20 minut, jeżeli wolicie tradycyjnego murzynka pieczcie dodatkowo 5 minut.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pokrojenie masła,
- Połamanie czekolady,
- Przesianie mąki,
- Odmierzenie cukru i proszku do pieczenia,
- Rozbicie jajek.
SKŁADNIKI:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
- 1/2 kostki masła,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (szklanka to 300 ml),
- 1/2 szklanki mąki (szklanka 300 ml),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Etap 2
W większej misce ubijamy całe jajka razem z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy.
Etap 3
Dodajemy do miski czekoladę i ponownie miksujemy.
Etap 4
Ciasto przelewamy do mniejszej formy, tortownicy.
Pieczemy w 200 stopniach 20 minut na brownie, lub 25 minut na tradycyjny murzynek.
Polecam polewę babci Eli 🙂 przepis
Smacznego 🙂