Rewelacyjne, lekkie bułeczki pszenne. Są lekkie i banalne w przygotowaniu.
Kształt bułeczek dowolny, mogą być małe bagietki, kajzerki. Kształt nie ważny i tak wyjdą, ważne tylko, aby ciasto było dobrze wyrobione.
Kocham zapach naszych bułeczek !
Ilość: 1 blaszka
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie odpowiedniej ilości drożdży.
- Odmierzenie mąki.
- Doprawienie solą.
- Wymieszanie wszystkich składników.
- Wysmarowanie blachy tłuszczem i obsypanie bułką tartą.
- Kulanie bułeczek.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki drożdży (50g),
- 1 szklanka wody,
- 2.5 szklanki mąki pszennej plus do podsypania,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek roztopionego tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego, polecam też masło klarowane lub smalec),
- bułka tarta do posypania blaszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Do większej miski wlejcie dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek), dodajcie drożdże oraz cukier. Dobrze wymieszajcie.
Etap 2
Do drożdży wsypcie sól oraz roztopiony tłuszcz.
Dobrze wymieszajcie łyżką i dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.
Etap 3
Z gotowego ciasta robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki.
Etap 4
Wysmarujcie blaszkę tłuszczem, posypcie bułką tartą i układajcie gotowe bułeczki. Następnie można naciąć bułeczki jak kajzerki.
Odstawcie na około 30minut.
Etap 5
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut (mają być lekko rumiane, w razie konieczności zmniejsz szybciej temperaturę), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 7 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego