Coś pysznego i prostego 🙂
Jest to porcja na małą tortownicę, ja używam małego naczynia żaroodpornego. Nic się nie przylepia i świetnie się myje 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajek.
- Dodanie suchych składników do kruszonki i masy serowej.
- Mieszanie kruszonki.
- Smarowanie masłem naczynia do pieczenia.
SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 250 g białego sera półtłustego. Używam z firmy Biel-ser Imperial, ponieważ nie jest on sypki, jest drobniej mielony,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Kruszonka:
- niepełna szklanka mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- żółtko.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie kruszonkę.
Wsypcie do miski cukier, mąkę oraz pokrojone zimne masło w kostkę. Rozgniećcie palcami, aby zrobiło się wszystko sypkie, następnie dodajcie kakao oraz żółtko i wymieszajcie wszystko łyżką. Jak jest już wszystko ładnie połączone to rozkruszcie raz jeszcze palcami, aby ładnie się sypało z małymi grudkami. Jeżeli macie za mało wilgotne dodajcie masła, a jeżeli za mokre dodajcie mąki. Odstawcie.
Etap 2
Oddzielcie białka od żółtek.
Ubijcie białka na sztywną pianę razem z połową cukru. Odstawcie.
W drugim naczyniu połączcie żółtka z pozostałą częścią cukru. Jak macie dobrze utarte dodaj mąkę oraz ser i ponownie miksuj. Na koniec dodajcie pianę i delikatnie miksujcie lub wymieszajcie łyżką.
Etap 3
Poproś dziecko, aby wysmarowało formę masłem.
3/4 kruszonki ułóżcie na dnie naczynia dobrze ugniatając łyżką.
Następnie dodajcie masę serową i resztę kruszonki.
Etap 4
Piecz około 30 minut, termoobieg 180 stopni.
Smacznego 🙂
Pingback:Czekoladowa kruszonka | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem