Zupa z zieloną sałatą dla najmłodszych

Fajna zupa dla najmłodszych dzieci. Są to podstawowe składniki, które można podać dziecku jako pierwsze stałe pokarmy (na początku delikatnie z solą, przyprawami, czosnkiem).
Reszta rodziny również może zjeść zupę mimo jej delikatności i lekkiego smaku.
Proponuję polać po wierzchu oliwą z oliwek np. z peperoncino lub z bazylią i ozdobić śmietaną.

Ilość: 4 talerze

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Przygotowanie warzyw
  2. Pomoc w doprawieniu zupy

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 2 większe różyczki brokuła
  • 3 duże liście zielonej sałaty
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • około 3,5 szklanki wody
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% (plus do dekoracji)
  • przyprawy:
    1/2 łyżeczki: cząber, majeranek
    1 łyżeczka: soli, czosnku granulowanego
  • oliwa (dla dorosłych np. peperoncino lub z bazylia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Umyjcie i pokrójcie warzywa w mniejsze kawałki (oprócz sałaty). Zupa będzie blendowana, więc nie musicie się starać.
Rozpuście w garnku łyżkę masła klarowanego i podduście delikatnie cebulę, następnie dodajcie resztę warzyw i wsypcie 1/3 szklanki ryżu. Dodajcie wszystkie przyprawy (jak macie ochotę dodajcie swoje ulubione według uznania).
Podsmażcie delikatnie ok 5 minut, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu około 30 minut.

20160325_112611          20160325_115553

Etap 2
Po ugotowaniu się warzyw i ryżu na miękko dodajcie sałatę, śmietanę i blendujcie. Zagotuj i doprawcie do smaku.
Małemu dziecku podaj bez dodatków, a dla pozostałych proponuję łyżkę śmietany i polanie oliwą.

20160325_115502          20160325_134635

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *