Udziec z indyka z plackami z komosy ryżowej

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Rozbicie jajek.
  2. Doprawienie mięsa.
  3. Obranie czosnku.
  4. Wymieszanie wszystkich składników na placki.

SKŁADNIKI:

Mięso:

  • 1 udziec z indyka z kością
  • 6 liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka: majeranku, soli, przyprawy do bruschetty
  • 4 ząbki czosnku.
  • sos: 1 łyżka śmietany, koperek, pietruszka, mąka pszenna jeżeli będzie trzeba zagęścić sos.

Placki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 uduszona cebula na maśle klarowanym
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pokrojonej zieleniny (koperek, pietruszka)
  • tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane)
  • sól do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Doprawiamy mięso (tylko od strony bez skóry) wszystkimi przyprawami, czosnkiem i bazylią.  Jeżeli tylko macie możliwość zostawcie na całą noc w lodówce, aby mięso miało lepszy smak.
Smażymy na tłuszczu od strony skóry. Zarumienione mięso odwracamy na drugą stronę i smażymy delikatnie, aby przyprawy się nie przypaliły.
Po obsmażeniu z każdej strony dusimy pod przykryciem około pół godziny z każdej strony. Wszystko zależy od wielkości mięsa.

    

Etap 2
Mieszamy wszystkie składniki na placki i smażymy na odrobinie tłuszczu.

          

Etap 3
Gotowe mięso dajemy na duży talerz i porcjujemy.
Do sosu spod mięsa dodajemy śmietanę (ewentualnie z mąką), koperek, pietruszkę i doprawiamy do smaku.

Teraz wystarczy tylko podać placki z sosem 🙂

Jeżeli zostanie Wam mięso polecam do kanapek 🙂
Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *