Sernik z krówkami

Słodziutki sernik na czekoladowym spodzie to za mało……dziś dodajemy krówki 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pokrojenie masła.
  2. Połamanie czekolady.
  3. Rozbicie jajek.
  4. Przesianie mąki.
  5. Rozpakowanie krówek
  6. Układanie krówek na cieście.

SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
  • 1/2 kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka 300 ml),
  • 1/2 szklanki mąki tortowej (szklanka 300 ml),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 wiaderko sera na sernik, uważajcie na te tańsze, ponieważ zdarza się, że są bardziej mokre.
  • 2 szklanki cukru (szklanka 300ml)
  • 4 jajka
  • można dodać ekstrakt wanilii.

20 sztuk kruchych krówek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto czekoladowe:

Etap 1
W rondelku rozpuść masło i dodaj czekoladę. Po roztopieniu odstaw do wystygnięcia.

Etap 2
W większej misce ubij całe jajka z cukrem,  dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec wlej czekoladę. Odstaw.

     

Masa serowa:

Etap 1
W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem.

Etap 2
Do ubitych jajek dodajcie powoli ser i ponownie miksujcie.

Etap 3
Przygotujcie sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Etap 4
Na blachę wylewamy ciasto czekoladowe, następnie łyżką nakładamy masę serową, a na wierzch układamy krówki. Można dać  w całości lub pokruszyć na małe kawałeczki.

    

Etap 5
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (termoobieg) , następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku, aż wystygnie. Ciasto jemy po całkowitym wystudzeniu.

     

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *