Placuszki z komosy ryżowej

Delikatne, pełne zdrowia placuszki z komosą. Przedstawiony przepis to tylko podstawa do naszej potrawy 🙂 możemy placuszki przygotować na słodko, ale również bardziej wytrawnie. Polecam zabrać do pracy zamiast pieczywa plus zdrowa sałatka do tego.
Komosę przygotowuje sobie nawet dzień wcześniej, gotuje całe opakowanie (250g) i dodaje do placuszków, sałatki, twarożku lub jogurtu.

Ilość: 12 małych placuszków.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Opłukanie komosy pod bieżącą wodą.
  2. Rozbicie jajek.
  3. Wymieszanie wszystkich składników.
  4. Doprawienie solą.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (szklanka 300ml),
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
  • sól,
  • dodatki dowolne, na co tylko macie ochotę, poniżej parę pomysłów:
    na słodko: dżem, jogurt, miód, syrop klonowy, polewa czekoladowa itp.
    na słono: serek wiejski, sałata, tuńczyk, łosoś, sałatki, ser żółty (dajemy jeszcze na patelni, aby ser się roztopił) + salsa pomidorowa,
  • jeżeli robicie wersję na słono można dodać ulubiona mieszankę przypraw np. oregano, bazylia itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Odmierzamy szklankę zimnej komosy, wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz sól do smaku (większa szczypta). Mieszamy dokładnie.

     

Etap 2
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy z obu stron delikatnie placuszki.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

                   

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *