Pizza z patelni

Nie zawsze chce mi się odpalać piekarnik na 1 małą pizze….wyciągać brytfanki, foremki…idę więc na łatwiznę i przygotowuje pizze na patelni.
Z podanego ciasta wychodzą ok 4 malutkie pizze (w zależności jaką macie patelnie). Bardzo ważne, aby ciasto rozwałkować bardzo, bardzo cieniutko 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1.     Przesiać mąkę.
  2.     Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
  3.     Wałkować spody na pizze.
  4.     Skomponować swoją ulubioną pizze.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

*1 szklanka mąki  (szklanka 300ml) plus do podsypania,
*150 ml dobrze ciepłej wody (pół szklanki),
*1 łyżka masła,
*sól do smaku,
*masło klarowne do smażenia. Tylko do posmarowania delikatnie patelni.

Sos pomidorowy:

*3/4 szklanki przecieku pomidorowego  (użyłam domowego przecieru, można użyć 3 dojrzałych, słodkich pomidorów obranych ze skóry),
*pół łyżeczki cukru, oregano, bazylii i sól do smaku,
*1 większa cebula,
*ząbek czosnku,
*1 łyżka masła klarownego.

Dodatki:
Żółty ser, salami i co tylko lubicie, ważne aby nie dać za dużo 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Sos:
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle z odrobiną cukru.
Jeżeli cebula jest ładnie zarumieniona dodaj pomidory, czosnek, przyprawy i duś, aż cebula będzie mięciutka.
Jeżeli jest konieczne odparuj nadmiar wody.
Można wszystko zmiksować.

Etap 2
Ciasto:
Rozpuść masło i odstaw.
Do miski wlej dobrze ciepłą wodę, sól i wsypujcie po trochu mąki, ciągle mieszając łyżką.
Jak ciasto ładnie się połączy można dodać roztopione masło. Przełóż ciasto na blat i wyrabiajcie, aż będzie idealne jędrne.
Można posypać blat mąka, ale ostrożnie,aby ciasto nie zrobiło się twarde.

 

                                

Etap 3
Rozwałkujcie bardzo cieniutkie spody tak, aby zmieściły się na patelnie.
Nakłuj widelcem.

Etap 4
Smażymy ok 3 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
Po przewróceniu na drugą stronę dodajemy ciepły sos pomidorowy (1-2 łyżki), posypujemy drobno startym serem, oregano i bazylią.
Jak ser się rozpuści pizza jest gotowa.  Ważne, aby nie było dużo składników, ponieważ pizza straci swoją delikatność i chrupkość.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *