Owsiane ciasteczka czekoladowe

Pożywne ciasteczka czekoladowe na każdą okazję 🙂 pyszne.

Ilość: około 30 ciasteczek

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pokrojenie masła na małe kawałeczki.
  2. Oddzielenie białek od żółtek.
  3. Wymieszanie białka z kokosem.
  4. Wysmarowanie masłem blaszki.
  5. Układanie ciastek na blaszce.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki maki razowej (tym 720),
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 szklanka bakali (ja użyłam: słonecznika, pestek dyni, rodzynek),
  • 6 dużych łyżek wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • kostka masła 200g o temp pokojowej,
  • 1/2 szklanki cukru plus 4 łyżki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 duże szczypty cynamonu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie 3 miski.
W 1 dużej misce utrzyj masło na gładką masę następnie dodaj cukier kryształ oraz cukier wanilinowy, utrzyj dokładnie (około 3 minut). Odstaw.

20161104_141222

Etap 2
Rozdzielcie białka od żółtek. W drugiej misce utrzyj żółtka z 2 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę.

Etap 3
W trzeciej misce ubij na pianę białka z 2 łyżkami cukru. Dodaj kokos i mieszaj delikatnie łyżką.

20161104_141627      20161104_141638

Etap 4
Posiekaj drobno czekoladę.

Etap 5
Dodaj do dużej miski z masłem żółtka, białka, czekoladę, kakao, cynamon, sól, mąkę, sodę, płatki.
Wymieszaj dokładnie łyżką, jest to dosyć czasochłonne.
Wszystko musi być idealnie połączone i wymieszane.

20161104_141815       20161104_142241

Etap 6
Na wysmarowanej masłem blaszce układamy ciasto łyżką.

20161104_143331

Etap 6
Pieczemy 15 minut, 180 stopni termoobieg.

20161104_145023
img_20161104_200732

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *