Omlet kokosowy

Delikatny omlet, który podaję z powidłami czekoladowymi. Najlepiej posypać cukrem pudrem i dodać odrobinę bitej śmietany 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Rozbicie jajek.
  2. Odmierzenie i dodawanie poszczególnych składników.
  3. Delikatne mieszanie ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 3  łyżki kokosu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia,
  • 2 szczypty soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Oddzielcie białka od żółtek.
Białka ubijcie w większej misce na sztywną pianę (dodajcie sól), wsypcie 1 łyżkę cukru, miksujcie jeszcze chwilę i odstawcie.

Etap 2
W małej miseczce, kubku ubij żółtka mikserem razem z pozostałym cukrem na puszystą pianę.
Jeżeli macie już gotowe dodajcie mleko i mąkę.

Etap 3
Do piany z białek dodajcie żółtka oraz kokos.
Mieszajcie bardzo delikatnie łyżką.

20161119_071718

Etap 4
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę łuszczu, dajemy łyżką porcję ciasta i smażymy z obu stron.Osobiście smażę małe porcję, ponieważ lepiej mi się je przewraca i szybciej się robią 🙂
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

img_20161119_193018

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *