Naleśniki z pieczarkami

Jeśli cierpisz na brak czasu przygotuj sobie wieczorem farsz i ciasto. Po powrocie z pracy wystarczy upiec naleśniki, zawinąć z pieczarkami i gotowe. Ja najbardziej lubię przyrządzić to danie minimum godzinę wcześniej, aby naleśniki fajnie przeszły farszem.

Ilość: około 10 sztuk.

Tego dania moje dzieci nie jedzą….jeżeli dziewczyny chcą zjadają naleśniki z dżemem, wówczas do ciasta nie daje soli 🙂

SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe:

  • kefir (380g)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (moja szklanka to 300ml)
  • większa szczypta soli

Farsz:

  • pieczarki 400g (ja używam dużych grillowych pieczarek, mniej krojenia..),
  • 2 duże cebule,
  • 1 większa łyżka masła klarowanego,
  • zielona pietruszka (do smaku),
  • sól, pieprz, ewentualnie dobra vegeta.

Można dodać jako dodatek sos czosnkowy lub jogurtowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy cienko pokrojone pieczarki, sól i pieprz, dusimy. Jak już mamy wszystko miękkie musimy odparować całą wodę, a na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.

Etap 2
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy blenderem. Jeżeli mamy ciasto za gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli za wodniste to mąkę.
Do pieczenia naleśników używam patelni beztłuszowej. Jak nie macie takiej patelni polecam dodać do ciasta np. roztopione masło lub olej kokosowy.

          

Etap 3
Do usmażonego naleśnika dajemy pieczarki. Można jeść od razu, ja jednak wole, aby naleśnik dodatkowo podgrzać na patelni.

        

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *