Kasza z pestkami dyni i jajkiem sadzonym.

Bardzo szybki i smaczny obiad 🙂 często go robię, jeżeli zostanie nam kasza z poprzedniego dnia.
Ilość: 2 większe porcje.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (np. orkiszowa),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego,
  • 1 duża cebula,
  • pietruszka zielona,
  • sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Rozgrzej patelnie i rozpuść tłuść.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż chwilę (aż będzie delikatnie złota), po czym wrzuć pestki dyni i smaż chwilę.

Etap 2
Na gotową cebulkę wrzuć ugotowaną wcześniej kaszę (powinna być przestudzona), wymieszaj i przykryj pokrywką (w razie potrzeby dodaj odrobinkę wody lub tłuszczu), niech kasza się mocno zagrzeje na małym ogniu.

Etap 3
Na gorącą kaszę wbij jajka, duś pod przykryciem, aż białko się zetnie.
Posól, popieprz i posyp zieleniną 🙂

kasza z jajkiem i pestki dyni
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *