Bułeczki pszenne

Rewelacyjne, lekkie bułeczki pszenne. Są lekkie i banalne w przygotowaniu.
Kształt bułeczek dowolny, mogą być małe bagietki, kajzerki. Kształt nie ważny i tak wyjdą, ważne tylko, aby ciasto było dobrze wyrobione.
Kocham zapach naszych bułeczek !

Ilość: 1 blaszka

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie odpowiedniej ilości drożdży.
  2. Odmierzenie mąki.
  3. Doprawienie solą.
  4. Wymieszanie wszystkich składników.
  5. Wysmarowanie blachy tłuszczem i obsypanie bułką tartą.
  6. Kulanie bułeczek.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kostki drożdży (50g),
  • 1 szklanka wody,
  • 2.5 szklanki mąki pszennej plus do podsypania,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 6 łyżek roztopionego tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego, polecam też masło klarowane lub smalec),
  • bułka tarta do posypania blaszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Do większej miski wlejcie dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek), dodajcie drożdże oraz cukier. Dobrze wymieszajcie.

20161010_141043

Etap 2
Do drożdży wsypcie sól oraz roztopiony tłuszcz.
Dobrze wymieszajcie łyżką i dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.

20161010_141224

Etap 3
Z gotowego ciasta  robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki.

20161010_142132

Etap 4
Wysmarujcie blaszkę tłuszczem, posypcie bułką tartą i układajcie gotowe bułeczki. Następnie można naciąć bułeczki jak kajzerki.
Odstawcie na około 30minut.

bułeczki pszenne

Etap 5
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut (mają być lekko rumiane, w razie konieczności zmniejsz szybciej temperaturę), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 7 minut, aż bułeczki będą rumiane.

Gotowe bułeczki studzimy na kratce.

img_20161010_152414

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *