Barszcz z ziemniakami zabielany

Najlepsza zupa z mojego dzieciństwa 🙂 uwielbiam ! Zawsze przygotowujemy zabielany.

Ilość: 6 talerzy

ZADANIE DLA DZIECKA

  1. Pomoc w obieraniu warzyw.
  2. Przygotowanie śmietany z odrobiną mąki.
  3. Odmierzenie koncentratu z buraków
  4. Doprawienie zupy

SKŁADNIKI:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 malej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 szklanki koncentratu z buraków (ja używam domowy od mamy, jednak można użyć dobrego sklepowego)
  • ocet jabłkowy jeżeli lubicie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie wszystkie warzywa. Dobrze umyjcie i obierzcie.
Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Dziecko niech przygotuje odpowiednią ilość wody i zaleje warzywa (około 4 szklanki, tak aby woda delikatnie zakryła ziemniaki).
Dodajcie obraną i przekrojoną na pół marchewkę, obraną cebulę przeciętą wzdłuż, ząbek czosnku i  dodajcie wszystkie przyprawy.

20160308_140344          20160308_134923

Etap 2
Poczekaj aż zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i nastaw czas na około 30 minut.

Etap 3
Jeżeli macie mięciutkie warzywa (ja lubię jak ziemniaki delikatnie się rozlazują, ale nie są rozgotowane), dodajcie koncentrat i poczekajcie aż zupa się zagotuje (tylko nie gotuj mocno, ponieważ barszcz straci kolor).

20160308_140217

Etap 4
Do kubka dziecko przelewa śmietanę oraz mąkę. Sprawdź czy są dobrze wymieszane składniki, jeżeli tak dodaj gorącej zupy do kubka i przemieszaj, aby zahartować śmietanę.

20160308_140037

Etap 5
Śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj, doprawcie do smaku np. mielonym kminkiem, świeżym czosnkiem (jeżeli lubisz dodaj łyżkę octu).

20160308_142008

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *